Vinohradníctvo a vinárstvo je ťažká práca počas celého roka.
Sledovanie rastu, hmyzu a škodcov a zber v správnom čase sú jedny z najdôležitejších úloh vinohradníka. Rez viniča, ktorý začína od decembra do apríla, je náročná práca, pretože si vyžaduje skúsenosti, znalosť kmeňov a prácu v chladnom počasí.
Od apríla je potrebné venovať pozornosť
zelenej práci a podnebiu, pretože kombinácia podmienok vlhkosti a teploty môže
viesť k výskytu plesní, ktoré môžu poškodiť rastlinu ako aj budúcu úrodu.
Tradícia vinohradníctva a vinárstva je stáročia spätá s mestom Svätý Jur. Práca súčasných vinohradníkov a vinárov je podporená rôznymi strojmi, nástrojmi a technikou. Zväčša sa jedna o jednoúčelové špecializované zariadenia využívané v konkrétnej časti roka, ktoré si vyžadujú pravidelnú údržbu, parkovanie a/alebo uskladnenie.
V období pred zberom sa odstraňujú listy, ktoré ohrozujú zdravie hrozna alebo bránia jeho optimálnemu vyzretiu. Zber sa zvyčajne začína v mesiaci august - september, no určenie presného termínu zberu je jedným z najdôležitejších rozhodnutí vinára.
Po skončení zberu sa vegetatívny cyklus opäť začína. Korene viniča priniesli ovocie a potrebujú, aby pôda im poskytla živiny, aby to mohli robiť znova. Je čas skontrolovať vinicu a rozhodnúť sa o novej výsadbe.
V tejto súvislosti máme v pláne časť priestorov upraviť tak, aby sme umožnili komunite vinárov a vinohradníkov skladovať, garážovať a realizovať údržbu zariadení. Popri priestore pre súčasnú vinársku a vinohradnícku techniku vytvoríme priestor aj pre historické kúsky, ktoré budú môcť obdivovať naši návštevníci múzea.
Krytá expozícia historickej techniky napomôže zachovať jedinečné exempláre a zdôrazniť návštevníkom, aké bez pochyby, vinárstvo a vinohradníctvo je náročné na “často neviditeľné, ale nevyhnutné“ vybavenie.
Staničná 6, 900 21 Svätý Jur, Slovenská Republika